Pages

Home » » Finansal İnovasyon - I

Finansal İnovasyon - I

İnovasyon latince ‘innovatus’ kelimesinden geliyor. Sözcük anlamı değiştirmek, yenilemek, yeni olarak ortaya çıkarmak, ileri sürmek. Tanımı ile ilgili olarak ise yazında farklılara rastlamak mümkün. Anahita Baregheh (2009) değişik çevrelerce, 30 yıl boyunca kullanılmış tüm inovasyon tanımlarını incelediği araştırmasının sonunda bize, süreci süreçle açıklayan ancak kapsamlı şu sentez tanımı sunuyor: İnovasyon, organizasyonların (örgütlerin) ilerlemek, rekabet etmek ya da kendilerini pazarda başarıyla farklı kılmak amacıyla, (geliştirilmiş) fikirleri, ürün, servis ya da süreçlere dönüştürdükleri çok aşamalı bir süreçtir’. 
Bu tanımda inovasyonun amacının yanısıra dikkatimizi çeken bahsedilenin sadece bir ürün olmadığı. Servis ve süreçler de inovasyonun konusu. Aynı zamanda bahsedilen örgütler düşünülenin aksine sadece özel ve büyük şirketlerinden oluşmuyor. İnovasyon neredeyse bir norm halini almak yolunda, küçük işletmeleri, kamu işletmelerini, okulları, adli sistemi ve hatta ulus devletleri de önüne katıp hızla ilerliyor. Örneğin INSEAD, Cornell Universitesi ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)’nun ortaklaşa  hazırladıkları ‘2013 Küresel İnovasyon Endeksi’nde Türkiye, Peru’nun önünde ve Bahreyn’in arkasında 68. sırada yer alıyor. Aynı endekse katılan 142 ülke arasında inovasyona en az yatkın ülke Yemen ve en yatkın ülke ise İsviçre olarak belirlenmiş.
  
İnovasyonun doğrudan sanayi ile ilişkilendirildiği dönem geride kaldı. Sanayinin yanı sıra servis sektöründe de inovasyon kabul edilen hatırı sayılır gelişmeler oluyor. Bunun başını da finans ve bankacılık sektörü çekiyor. Bilişim sektöründeki gelişmeler, bu gelişmelerin finans dünyası tarafından hızlıca kabulu ve finans sektörünün genel ekonomi içindeki payının git gide artması (İngiltere örneği) bunun en temel sebeplerinden. Finansal inovasyon nedir dediğimizde, yazında Tufano’nun şu tanımı sıkça karşımıza çıkıyor: ‘Finansal inovasyon, yeni finansal ürünleri, teknolojileri, kurumları ve yeni finansal piyasaları yaratmak ve popülerleştirmek’Demek ki finansal inovasyon sadece ürünleri değil teknolojileri, kurumları ve piyasaları da kapsıyor. Diğer bir ifadeyle bahsedilen değişim sadece yeni ürünlerin piyasaya sürülmesini değil aynı zamanda kurum ve piyasaların da bu yeni ürünlerle beraber gelişimini ve değişimini içeriyor. 

Finansal inovasyon üzerine ilk çalışmalar 1950’lerin başında Hyman Minsky ile başlıyor. Minsky adını pek duymadığımız bir ekonomist. Hâlbuki doktora tez danışmanı çağdaş inovasyon çalışmalarının babası diyebileceğimiz Avusturyalı ekonomist Joseph Schumpeter. Minsky bir anlamda Schumpeter’in 'yaratıcı yıkımyaklaşımını finans âlemine uyarlayor. Yaratıcı yıkımı, (creative distruction) basitçe Kodak şirketinin sektöründe dünya lideri olduğu günlerden bugünkü iflas durumuna nasıl geldiğini düşünerek kolayca kavrayabiliriz. Minsky’e göre kredilerin bu denli iç içe geçmiş olması finansal sistemi son derece kırılgan yapıyor. Aynı şekilde Schumpeter bankacılık sektöründeki inovasyonları girişimcilik amaçlı inovasyonlardan açıkça ayırmakla kalmıyor, finansal inovasyonları ekonomide ilk dalga gelişme yaratan inovasyonlardan saymıyor.

Finansal inovasyon çalışmaları nispeten yeni de olsa paranın değişim aracı olarak Lidyalılar tarafından kullanılmasından başlarsak  aslında yüzyıllardır devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Japon pirinç vadeli işlemler piyasasından (1710), ilk kez istatistik yöntemlerine dayanarak hazırlanan İskoç sigorta bonolarına (1744) kadar alınan yol uzun.  ABD Merkez Bankası Yasası'nın Wilson tarafından imzalanması (1913)IBM'in satış noktası terminalleri, Nixon’un tek taraflı olarak Bretton Woods’u fes etmesi (1971), Muhammed Yunus'un mikro finans projesine temel teşkil edecek olan çalışmaları (1983) da finansal inovasyon tarihinin altın sayfalarına yazılmış olaylar. Ancak 1973 yılında bir gelişme oluyor ki finansal inovasyon kelimesi ayrı bir anlam ve önem kazanıyor.  Merton'un Black-Scholes Modeli günümüz modern türev işlemlerinin gelişmesine olanak sağlayarak alanda bir dönüm noktası oluyor. 

Şu anki güncel yazındaki baskın akım finansal inovasyonun yararlı ve gerekli olduğu ve piyasalardaki derinliği arttırmak gibi ulvi bir yeteneği olduğu yönünde. Yasal düzenleme gerekliliği ile ilgili temenni ve normatif cümleleri bol ancak matematiği az makaleler ise yazındaki ortodoksinin gücünü daha da ön plana çıkarıyor. Diğer yandan buna karşı çıkmaya cesaret eden önemli isimler de yok değil. Finansal inovasyon, özellikle de türev piyasalarındaki gelişmelere şüpheyle yaklaşanlardan biri Paul Krugman. Krugman'a göre finans sektörünün bu kadar karanlık hale gelmesinin sebebi finansal inovasyon. ABD Merkez Bankası'nın eski başkanlarından Paul Volcker'a göre ise tüm zamanların en önemli inovasyonu hafta sonlarında bankalar kapalıyken para çekmemize olanak sağlayan bankamatikler. Hatırlarsak Warren Buffet da Berkshire Hathaway'in 2002 yıllık raporunda türev işlemlerini kitle imha silahları olarak tanımlamıştı. Son yıllarda finansal inovasyon konusunun gerek akademik çevrelerde, gerek siyasiler arasında gerekse kanun koyucular tarafından bu denli ele alınması, 2008 küresel krizi ile konu arasında kurulan ilişki ile yakından ilgili. 







 
Support : Copyright © 2013. Okumalar Yazmalar - All Rights Reserved