Pages

Home » » Kriz (Finans+ Bütçe+ Demokrasi): Vergi Cennetleri- II

Kriz (Finans+ Bütçe+ Demokrasi): Vergi Cennetleri- II

Vergi mevzuatı tez, vergi cennetleri antitez ve mevcut haliyle dünya ekonomisi de sentez olarak kabul edilebilir mi? Vergi cennetlerini yok etmek güneşi yok etmek gibi bir heves mi? Modern dünyanın supabı görevini üstlendiğine sorgusuz inanılan vergi cennetleri sakın inanıldığı gibi ekonomik gelişmeyi değil de önce finansal krizleri ve sonrasında bütçe krizlerini ve nihayetinde de demokrasi krizlerini tetikliyor olmasın? Bu heyecan verici sorulara cevap arayanlardan biri 28 yaşındaki Gabriel Zucman (LSE, Berkeley). Kasım 2013 tarihinde yayımlanan 'Ulusların Gizli Zenginliği: Vergi Cennetleri Üzerine bir İnceleme' adlı çalışmasında Zucman dünyadaki finansal zenginliğin kadastrosunu çıkarıyor. 

Hedef büyük. Metodoloji açık. Sonuçlar etkileyici. Her şeyden önce düşünülenin aksine 2009'da Londra'da G-20 Zirvesi'nde alınan kararlar ve bankacılık sırlarının sona erdiği konusu bir yanıltmaca. Dünyadaki finansal zenginliğin %8’i vergi cennetlerinde yatıyor (5800/73000 Milyar Euro). Vergi cennetleri konusunda önlemler alındığına inanılan 2009'dan bugüne  bu oran %14 artmış.

Avrupa'da bu oran daha da yüksek: %12. Mesela Fransızların yurt dışında 350 Milyar Euro'ları var ve bunun da yarısı İsviçre'de. Oldu ki bu tutarlar bir şekilde Fransa'da vergilendirilebildi. O zaman Fransa'nın kamu borcu GSMH'nın %90'ınına değil sadece %70'ine denk gelecek. 5800 Milyar Euro tutarındaki bu başıboş sermayenin 1800 Milyar Euro'su İsviçre bankalarında yatıyor. 

En göz önündeki örnek olan ve hesaplarının gizliliği ile ün yapmış İsviçre bankalarında bulunan yabancı hesaplar Ağustos 2013 itibariyle 1 800 Milyar Euro. Bu tutarın 1000 Milyar Euro'su Avrupalıların hesapları. 200 Milyar Euro Alman hesap sahipleri ve 180 milyar Euro ile Fransız hesap sahipleri ilk iki sırada.  Bunu 120 milyar Euro ile İtalyanlar izliyor. İlginçtir ki her an demokrasi ve hukuk devleti dersi alması gerektiğine inanılan Rusların İsviçre Bankalarında sadece 50 milyar Euro'su var.  Peki bu rakamlar bu hesaplarda uyuyor mu? Hayır. 1800 Milyar Euro'nun 600 Milyar Euro'su Lüksemburg menşeili yatırım fonlarında güven içinde kimseye hesap vermeden çoğalıyorlar. 

Rakamlar ortada. Uygulanan metodlar ortada. Siyasilerden, akademisyenlerden, karar alıcılardan, mevduat sahiplerinden, IMF'den ya da Maliye Bakanlarından gelecek her türlü eleştiriye açık. 2009 krizinin bedelini, halkın tepesine binip en altta kalanın sesi çıkmıyor o zaman canı çıksın yöntemiyle geçiştirmekten ziyade biraz da bu vergi cennetlerindeki milyarların peşine düşmenin zamanı gelmedi mi? Zucman, ulusları birbirleriyle kapışmaya değil sivil toplumu uyanmaya çağırıyor.

Gabriel Zucman, 'La Richesse des nations, Enquête sur les paradis fiscaux', Seuil Yayınları, 

0 comments:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Enregistrer un commentaire

 
Support : Copyright © 2013. Okumalar Yazmalar - All Rights Reserved