Pages

Home » » Pegida Üzerine Julia Schiller ile Söyleşi (19.01.2015- Dresden) Bölüm 1

Pegida Üzerine Julia Schiller ile Söyleşi (19.01.2015- Dresden) Bölüm 1


Julia merhaba, Pegida ne demek biraz anlatır mısın?

Pegida.pngPegida, (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı  Avrupalı Yurtseverler' hareketini ifade ediyor. 20 Ekim 2014 tarihinden bugüne, düzenli olarak gösteriler düzenliyorlar. Bu gösterilere binlerce kişi katılıyor ve ana tema Batı'nın İslamlaşmasına yönelik tepki. 

Hareketin kurucusu kim?

Lutz Bachman, hareketin kurucusu ve örgütleyicisi olarak kabul ediliyor. 1973 yılında Saksonya Eyaleti'nin Başkenti Dresden'de doğmuş. Ahçılık eğitiminden sonra, 1992 yılında bir reklam ajansı kurmuş. Daha sonraları adam yaralama, uyuşturucu, hırsızlık gibi suçlardan aranan Bachman'ın, Alman adaletinden kaçarak bir kaç sene Güney Afrika'da saklandığına dair haberler var. 

Neden Dresden ?

Güzel soru. Bu şehirde doğmuş büyümüş biri olarak açıkçası özel bir sebep bulamıyorum. Diğer yandan dikkatimi çeken bir şey var. 'Dresden'de müslüman yok. Müslüman nedir, cami nedir bilmiyorlar bile, neden bu hareketin merkezi burası?' gibi tepkiler var. Bunları doğru bulmuyorum. Yani daha çok Müslümanın yaşadığı ya da daha çok göçmen ya da mülteci alan bölgelerin birinde ortaya çıksaydı hareket, bu durum daha mı anlaşılır mı kılacaktı gelişmeleri? Hayır. Karşımızda gelişen, anlaşılmayı bekleyen ve neye dönüşeceği belli olmayan bir olay var. Diğer yandan, Demokratik Almanya'nın ardından, ekonomik büyüme, yaşam kalitesi, turizm ve kültürel üretim anlamında en iyi durumda çıkan bölgelerden biri Saksonya. Dolayısıyla hareketin arka planında yatanın ekonomik sebepler olduğunu düşünmek için de fazlaca bir sebep bulamıyorum. 

Pegida'nın ortaya çıkışını ve gelişimini kısaca özetler misin? 

Bachman, 2014 Ekim ayında Facebook üzerinde Pegida adlı bir grup kuruyor. Grup, PKK'nın Almanya'da yapmayı planladığı bir gösteriye destek verilmesine karşı olduklarını ortaya koyan küçük basit bir grup niteliğinde. Bunun yanı sıra 7-9 Ekim 2014 tarihinde Kuzey Almanya (Hamburg ve Celle) sokaklarında Kürtler ile farklı müslüman gruplar arasında ortaya çıkan şiddetli tartışmalara karşı oluşan tepki de, Pegida'nın kuruluş sebepleri arasında sayılıyor. Bu şiddet gösterilerine karşı, FDP'ye yakın bir CDU yerel yöneticinin de içinde bulunduğu farklı kökenli 12 kişi hareketin ilk gösterilerini düzenliyorlar. Lutz Bachman, başta hareketin sözcüsü ancak basında çıkan sabıkalı geçmişi ile ilgili haberlerden sonra hareketin halkla ilişkilerini ve muhasebesini  Kathrin Oertel yürütüyor. Pegida büyük ve tanınmış Alman gazetelerine röportaj vermeyi reddediyor. Bunun yerine yerel gazetecelerle iletişimdeler. 

Gösterilere katılanlar üzerine ne söyleyebiliriz?

Gösterilere katılanların sadece Dresden'den geldiklerini zannetmiyorum ama aynı şekilde eklemek gerekir ki Saksonya eyaletinde aşırı sağ gruplar oldukça aktifler. 14 Ocak 2015 tarihinde Dresden Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü ve yayımladığı bir çalışma var: http://tu-dresden.de/aktuelles/news/pegida_pk. Bu çalışmaya dayanarak tipik bir Pegida göstericisinin  orta sınıf, iyi eğitimli ve ortalama bir Saksonya sakininden biraz daha hali vakti yerinde bir çalışan olduğunu söyleyebiliriz. Herhangi bir politik partiyle ilişkileri de yok çoğunlukla. Üye değiller yani. Siyaset bilimci  Prof. Dr. Hans Vorländer ve ekibi, son gösteriler sırasında, 1200 kişiye uyguladıkları ankete sadece 400 kişi katılıyor. Bu anketin sonuçlarından ortaya çıkan, hareketin emekli ya da işsizler tarafından değil de daha çok çalışan kesim tarafından desteklendiğini gösteriyor. Ankete katılanların %70'i aktif olarak çalışma hayatının içindeler. 

Gösterilere katılanların sadece 1/4'ü İslam, İslamizm ya da İslamizasyon kelimelerinden yola çıkarak geldiklerini ifade ediyorlar.  Ankete katılanlar, medyaya karşı duydukları tepkiye göçmenlere ve siyasi sığınmacı olarak başvuru yapanlara karşı duydukları tepkiyi de ekliyorlar. Katılımlarının temel sebebini, 'siyasetten duydukları genel memnuniyetsizlik' olduğunu ekliyorlar. Diğer yandan, Müslümanlara ve İslama karşı olan ön yargıların çok güçlü olduğu anketten çıkan bir diğer sonuç. 


Genel olarak siyasete ve kitle medyasına karşı duyulan ciddi bir hayal kırıklığından bahsediyoruz bugün Almanya'da?

Evet. Gösteriye ve ankete katılanlar arasında, kamuoyunun, halkın sorunlarının ve halkın iradesinin bir tarafa atıldığı ve mevcut siyasetin ise tamamen başka bir tarafta olduğuna dair inanç ve tepki pek çok farklı sebebi de önüne katarak haftalardır binlerce kişiyi sokaklara döküyor. 

Almanya'nın diğer şehirlerinde durum nasıl? 

Bon'da (Bogida), Düseldorft'ta (Dügida), Berlin'de (Bärgida). Berlin'de (şehrin sembolüne atıfla- Bär), Köln'de (Kögida) ve Leipzing'de (Legida)   ve Muegida (München) olmak üzere diğer bazı şehirlerde de yerel hareketler var. Şehirlerin baş harfleri hareketin adına ekleniyor. Pegida bunların bazılarını tanıyor bazılarını tanımıyor. Kurucular ve şehirler değişse de adı geçen bu hareketlerin kurucuları farklı da olsa eğilimleri belli: Sağ (aşırı) ve AfD yanlısı olmaları.



Ekim 2014'den bugüne her hafta pazartesi günü düzenliyor. gösteriler. Neden pazartesi?


Pazartesi sembolik bir gün. Pazartesi gösterileri ('Montagsdemonstration'Almanya'da pek çok farklı tarihi olayı hatırlatıyor. Demokratik Almanya rejimine karşı 1989-90'da düzenlenen gösteriler de 2004 yılında sosyal sistemin çöküşünü hazırlayan Hartz reformlarına karşı yapılan gösteriler hep pazartesi gösterileri olarak akıllarda. Aynı şekilde 'Deutsche Bahn' ve 'Stuttgart 21' gösterileri de buna örnek. 



Göstericilerde göze çarpan mesajlar neler? 

İlk olarak göze çarpan Almanya'nın göçmen ve mülteci politikasına karşı çıkmaları. Hatta bundan da öte hükümete ve 'yalan basın'a tepki çok ön planda. « Lügenpresse » (1930-40'larda nazi propogandasında Yahudilere ve Koministlere karşı kullanılan bir terimdi). Anti-amerikacılık, komplo teorileriyle karışık aşırı sağ söylem ve zaman zaman aşırı saldırgan holigan tavırlar var. 

Göstericiler açıkça ne istiyorlar? *


Kanada'dakine benzer bir göçmen politikası, suçlu göçmenlere 'sıfır tolerans' anlayışı hakim, ülkeye giriş çıkışlarda kontrollerin arttırılması ve Almanya'nın iç güvenliği için ayrılan bütçenin arttırılmasına 'judo-hristisyan kimlik üzerine kurulu (!) batı kültürünün değerlerinin korunması öne çıkan söylem diğer yandan daha fazla demokrasi ve referandum talepleri var.  İsviçre modeline yakın bir model arzusu dile getiriliyor. Ukrayna'daki savaşın sona ermesi ve mülteci ve sığınmacıların Avrupa'daki dağılımında daha eşitlikçi bir yaklaşım beklentiler arasında



Harekete karşı mutlaka bir tepki olmalı şehirde. Tüm Dresden sokakta ve müslüman karşıtı gibi bir algı oluşuyor. Bu ne kadar doğru?

İlk gösterilerden itibaren pegida hareketine karşı bir cephe oluştu elbette. Bunun içinde dini kurumlardan, üniversitelerden, farklı dernek ve vakıflardan gelen 35.000 kişi daha fazla tolerans ve dünyaya açılım için gösteri düzenlediler. Tüm Dresden bu hareketi destekliyor diyemeyiz. Bu yanlış olur.  'Nazisiz Dresden Vakfı' bu hareketi ırkçı, islamofob ve milliyetçi olarak niteledi. Tepki verenler arasında bir grup tamamen sessiz kalınmalı ve sanki böyle bir hareket hiç yokmuş gibi davranılmalı görüşünde. Diğer yandan bir grup da pegida'nın elindeki mesajın ne olduğunu dinlemeli anlamalı ve grupla bir diyalog kurulmalı görüşünde. 

Mesela Dresden belediye başkanı Pegida'yı bir diyalog forumuna davet etti ama katılmadılar neden? 

Pegida tek bir muhattap alıyor siyasi alanda o da AfD. O kadar. Spiegel'den, Hasnain Kazim, Pegida'nın hristiyan değerlerinin savunduğunu iddia ettiğini ama bunun garip bir şekilde yakınındakine olan sevgi ve hoşgörü prensibinden yola çıkmadan yapılmaya çalışıldığı çelişkisine dem vuruyor. Merkel 31 Aralık 2014'de yaptığı halka sesleniş konuşmasında biz halkız diye bağıranlar var ama onları dinlemeyin çünkü onların kalbinde düşmanlık, soğukluk ve ön yargılar var diye ekliyor.

Biraz daha aydınlık görebilmek ve karşımızda ne olduğunu seçebilmek için biraz rakamlara girelim mi?

Elbette. 2009 yılında Almanya'da yaklaşık 4,25 milyon Müslüman olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam 2014'de yaklaşık 4,5 Milyon. Hareketin ortaya çıktığı Saks bölgesinde yaşayan Müslüman sayısı Ausländerrat Dresden e.V.' göre sadece 20.000. Bunlar içinde sadece 100 kişinin salafist olduğu. Almanya her yıl 200.000 siyasi mülteci başvurusu kabul ediyor. Bunlardan sadece 12.000'i yani %5'i Saks bölgesi tarafından kabul ediliyor. Diğer federal devletler arasında en yüksek red cevabı Saksonya'dan geliyor. 


Pegida ilgili ilgisiz pek çok konuyu birbiriyle ilişkilendiren bir hareket görünümünde sanki?

Evet. Bu doğru. İlk baştan beri bu izlenim var. Bir amaç arıyor gösteriye katılanlar.  


Julia, olaylar gözünün önünde gelişiyor nasıl görüyorsun ve ne hissediyorsun? 

Hareket her tarafa çekilebilir bir yapıda bunu tehlikeli buluyorum. NPD mesela parlamentodaydı daha geçen seneye kadar. Eğitim, açık fikirlilik  ve tolerans eksikliği evet bunlar hep etken. Basın sürekli ilgili ilgisiz öğeleri birbirine karıştırıyor bu tolerans ve hoşgörü ve dayanışma ortamının yaratılmasına yardımcı olmuyor. 

Diğer taraftan kendime sormadan edemiyorum. Günlük hayatımızı derinden etkileyen çok ciddi konular var ve bunlar için harekete geçerken biraz daha çekingeniz? Mesela 'Master of Universe' ** adlı filmdeki gibi bankacıların elindeki finans sistemimizi eleştirirken neden daha çekingeniz? İnsanlar enden bunlar için gösteri düzenlemezler? Gerçek sorunlar bunlar halbuki.


Ich habe eine andere Frage Julia gute nacht, 
Danke Julia

Ben teşekkür ederim .



0 comments:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Enregistrer un commentaire

 
Support : Copyright © 2013. Okumalar Yazmalar - All Rights Reserved